تحصیل مال غیر با استفاده از وسایل متقلبانه را کلاهبرداری می‌گویند. یکی از انواع کلاهبرداری که بسیار رایج شده است و در حال گسترش است، کلاهبرداری اینترنتی با استفاده از اینستاگرام، سایت و سایر رسانه‌ها است. به دلیل استفاده‌ی زیاد مردم از فضای مجازی کلاهبرداران با استفاده از روش‌های نا آشنا برای مردم عادی بسیاری از افراد را به دام می اندازند. با ما همراه باشید تا این موضوع را از دید قانون بررسی کنیم.

کلاهبرداری اینترنتی چیست؟

به صورت کلی میتوان یک جرم در فضای آنلاین را به صورت زیر تعریف کرد:

هر عمل خلاف قانون که توسط رایانه یا سایر ابزارهایی که به اینترنت متصل میشود، انجام شود به نحوی که به صورت مادی یا معنوی اسیبی به مردم برساند. (آسیب مالی یا آبرویی)

ارکان کلاهبرداری اینترنتی

ارکان کلاهبرداری اینترنتی
معرفی 3 رکن در کلاهبرداری اینترنتی

ارکان یک کلاهبرداری شامل 3 رکن زیر است:

عنصر قانونی

شرط مقدم برای تحقق کلاهبرداری اینترنتی ماده ی 67 قانون تجارت الکترونیک است.

هرکس در بستر مبادلات الکترونیکی، با سوء استفاده و یا استفاده غیر مجاز از «داده‌پیام»ها، برنامه‌ها و سیستم‌های رایانه‌ای و وسائل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود، محو، توقف«داده‌پیام»، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه‌ای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستم‌های پردازش خودکار و نظائر آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه، اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال ماخوذه محکوم می‌شود.

ماده 67 قانون تجارت الکترونیکی

عنصرمادی

کامپیوتر وسیله‌ی ارتکاب جرم کلاهبرداری است و ممکن است ارتکاب آن با رفتارهای مجرمانه ی دیگری مانند سرقت داده ها یا تغییر انها یاجعل ویا نفوذ غیرمجاز همراه باشد که موضوع جرم کلاهبرداری کامپیوتری را تشکیل میدهد. بنابراین کامپیوتر گاهی خود موضوع جرم است، مانند سرقت کامپیوتر و گاهی وسیله‌ی ارتکاب جرم است.

عنصر معنوی

رفتار مرتکب کلاهبرداری رایانه‌ای باید همراه با قصد فریب دیگری یا سبب گمراهی سیستم‌های پردازش و نظایر آن شود.

  1. عمد عام در سو استفاده یا استفاده ی غیرمجاز از برنامه ها و سیستم های رایانه ای که با ارتکاب افعالی، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه ای دیگران را بفریبد.
  2. عمدخاص که تحصیل وجوه، اموال یا امتیازاتی مالی و بردن اموال دیگران است.

چگونه از کلاهبرداری اینترنتی شکایت کنیم؟

سریعترین روش برای شکایت
برای طرح شکایت دو راهکار وجود دارد.

ابتدا قبل از هر اقدامی رمز حساب بانکی خود را تغییر دهید و در اسرع وقت مورد کلاهبرداری را گزارش کنید. برای شکایت دو راه وجود دارد:

  1. مراجعه به دادگاه و تشکیل پرونده روش اول است. در این روش باید به فردی مشکوک بود که اکثر مواقع افراد اطلاع ندارند که کلاهبرداری توسط چه شخصی انجام شده است.
  2. میتوانید به پلیس فتا رفته و شکایت خود را مطرح کنید تا پلیس فتا موضوع را بررسی کند که البته قبل از این کار باید به دادسرای جرائم رایانه ای مراجعه کرده و تشکیل پرونده دهید.

وکیل کلاهبرداری اینترنتی

یک انتخاب درست بعد از وقوع جرم رایانه ای مخصوصا کلاهبرداری اینترنتی مراجعه به یک وکیل کیفری در حوزه ی کلاهبرداری است. باتوجه به این که رسیدگی به دعاوی کیفری در صورت عدم آشنایی طولانی است، حضور یک وکیل میتواند به شما کمک کند تا هر چه سریعتر روند کار را پیگیری کنید. جهت دریافت مشاوره حقوقی در این زمینه با ما در تماس باشید.

دریافت مشاوره حقوقی

مجازات کلاهبرداری اینترنتی

مجازات کلاهبرداری اینترنتی طبق ماده ی 13 جرائم رایانه ای رد مال به صاحب آن و حبس 1 ماه تا 5 سال یا جزای نقدی بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال است .

هرکس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده‎ ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون(20000000)ریال تا یکصد میلیون (100000000)ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

ماده 13 قانون جرائم رایانه‌ای

کلاهبرداری اینترنتی ازطریق اینستاگرام

گسترش این شبکه اجتماعی باعث شده است تا درصد زیادی از پرونده ها مرتبط با اینستاگرام باشد.
گسترش این شبکه اجتماعی باعث شده است تا درصد زیادی از پرونده ها مرتبط با اینستاگرام باشد.

امروزه افراد بسیاری زمان خود را در این شبکه‌ها سپری می‌کنند که پر مخاطب‌ترین آن اینستاگرام است. اما افرادی با قصد و نیت کلاهبرداری در اینستاگرام فعالیت میکنند و این شبکه را راهی برای اخاذی از دیگران می‌بینند. نمونه‌هایی از آن مثل کلاهبرداری از طریق دزدیدن هویت است.

در این شیوه از کلاهبرداری اینستاگرامی، شخص سودجو پیج فردی را هک می‌کند. سپس به آشنایان و نزدیکان وی از طریق دایرکت، پیامی ارسال میکند و از آنها درخواست کمک مالی می‌کند. نمونه‌ای دیگر فروشگاه‌های جعلی است. شخص کلاهبردار، صفحه ای در اینستاگرام ایجاد میکند که مانند صفحه های معتبر فروشگاه‌های بزرگ است و بعد از خرید و وارد کردن اطلاعات کارت بانکی خود راه سودجویی و تخلف را برای اشخاص باز می‌کنید.

نحوه شکایت از پیج های اینستاگرام

روشی که شما میتوانید از پیج های اینستاگرامی شکایت کنید این است که به دادسرای جرایم رایانه ای مراجعه کرده و پرونده تشکیل می دهید و مراحل قانونی را طی می‌کنید. دادسرا پرونده را بررسی و به پلیس فتا ارجاع میدهد. دادگاه صالح برای رسیدگی به این جرم، دادسرای محل وقوع جرم است که همان محل سکونت شما می‌شود.

کلاهبرداری اینترنتی از حساب بانکی

ارکان کلاهبرداری اینترنتی از حساب

از مصادیق جرایم رایانه ای کلاهبرداری اینترنتی از حساب بانکی است که از رایج ترین جرایم است که فرد با انجام دادن کارهایی مانند اختلال در سامانه های رایانه ای و مخابراتی از حساب دیگران پول بردارد که این جرم دارای دو عنصر است:

  1. عنصر مادی :

به معنی فعل یا ترک فعلی است که با انجام آن جرم محقق میشود که شامل انجام دادن یا انجام ندادن کاری میشود که شامل دو جزء است: اولی دزدی از کارت عابر بانک به صورت اینترنتی است که مجرم اعمالی مثل وارد کردن, تغییر, اختلال در سامانه انجام میدهد و دومی جرم سرقت اینترنتی پول از حساب دیگران است که هر دو مورد باید اتفاق بیفتد تا جرم برداشت اینترنتی پول از حساب دیگران یا کلاهبرداری اتفاق بیفتد.

  1. عنصر روانی:

به این معنی که فرد در زمان ارتکاب جرم با اراده ی آزاد و با سونیت مرتکب یک جرم شود. در صورتی که عنصر مادی محقق شود ولی فرد قصد انجام آن یعنی عنصر روانی را نداشته باشد این جرم محقق نمی‌شود.

جلوگیری از کلاهبرداری بوسیله کارت‌های بانکی از مقالات مرتبط با این موضوع است که میتوانید آن را مطالعه کنید.

جمع‌بندی

  1. کلاهبرداری اینترنتی هرعمل خلاف قانون است که توسط رایانه یا سایر ابزارهای متصل به اینترنت انجام میشود که دارای سه رکن عنصر قانونی، عنصر مادی و عنصر معنوی است .
  2. برای شکایت از جرم کلاهبرداری اینترنتی میتوانیم به دادسرای جرایم رایانه‌ای مراجعه کنیم. پلیس فتا مسئولیت رسیدگی به شکایات مردم مرتبط با این جرم را به عهده دارد.
  3. برای رسیدگی به این جرم میتوانیم به یک وکیل کیفری در حوزه کلاهبرداری مراجعه کنیم تا به ما کمک کند و روند کار راپیگیری کند.
  4. قوه قضاییه موظف است تا برگه های متحدالشکل برای شکایت را در اختیار مراجعه کنندگان قراردهد.
  5. مجازات کلاهبرداری اینترنتی طبق ماده ی 13 جرایم رایانه‌ای رد مال، حبس یا جزای نقدی است.
  6. نمونه ای کلاهبرداری اینترنتی خارجی وجود دارد که با نشان دادن ارقام عجیب در وبسایت و ادعای پول و انتقال رقمی به حسابی به نام شما که در آن سایت ساخته میشود معادل مبلغی ارز میخواهند درحالی که واقعیت ندارد.
  7. نمونه ای کلاهبرداری از طریق اینستاگرام وجود دارد که از طریق دزدیدن هویت اقدام به کلاهبرداری میکنند.
  8. روشی که میتوان از این پیج ها شکایت کرد دادسرای جرایم رایانه ای است و دادگاه صالح دادسرای محل وقوع جرم است.
  9. مجازات کلاهبرداری اینستاگرامی طبق ماده ی 729 قانون جرایم رایانه ای حبس یا جزای نقدی یاهردو مجازات است.
  10. از مصادیق جرایم رایانه ای کلاهبرداری اینترنتی ازحساب بانکی است که دارای دو عنصر مادی و روانی است.
به این مقاله امتیاز بدهید!