تغییر مهریه یکی از مواردی است که بسیاری از زوجین به دنبال آن می باشند اما به خاطر اینکه اطلاعات حقوقی کافی در این زمینه ندارند، نمی توانند مقدار و یا نوع مهریه را تبدیل کنند. معمولا مهریه حقی است که زوجه بر گردن زوج دارد، اما مقدار آن را باید قبل از عقد به صورت توافقی تعیین کنند. در صورتی که بعد از ثبت شدن عقد زوجین بر تغییر مهریه توافق نمایند، با کمک وکیل می توانند افزایش یا کاهش دهند.
تغییر و تبدیل مهریه یکی از پر چالشترین مسائلی می باشد که امروزه بسیاری از زوجین سوالات بسیار زیادی در مورد آن می پرسند. در حالت کلی می توان گفت که تغییر نوع مهریه و میزان آن بعد از عقد نکاح، اکثرا در صورتی اتفاق می افتد که زوجین در مورد آن با یکدیگر توافق کرده باشند.
تغییر نوع مهریه
نوع مهریه را معمولا در هنگام جاری شدن عقد تعیین می کنند. نوع مهریه به شیوه پرداخت آن اطلاق می شود. افزایش یا کاهش مهریه بعد ازدواج دارای شرایط حقوقی خاصی میباشد که به ترتیب به آنها اشاره خواهی کرد. در حالت عادی و بر اساس عرف و شرع جامعه دو نوع مهریه وجود دارد: یکی از آنها عندالمطالبه و دیگری عندالاستطاعه می باشد.
هر کدام از آنها باید بر اساس میزان توانایی مالی زوج و یا توافقی که بین زوجین انجام شده تعیین شود. معمولا در اغلب موارد پرداخت مهریه به صورت عندالمطالبه تعیین می شود، البته این مورد بیشتر برای ازدواج های دائم صدق می کند.
عندالمطالبه بودن مهریه به این معناست که هر گاه زوجه درخواست مهریه خود را از زوج داشته باشد، زوج به صورت شرعی و قانونی موظف به پرداخت مهریه می باشد. عندالاستطاعه بودن مهریه نیز بدین معنی است که هر گاه زوجه درخواست مهریه خود را از زوج داشته باشد، زوج در صورت داشت استطاعت و توانایی مالی، موظف به پرداخت مهریه می باشد. با توجه به تفاوتی که در این دو مورد وجود دارد، ممکن است برخی از زوجین درخواست تغییر نوع مهریه را داشته باشند.
اکنون ممکن است این سوال برای بسیاری از افراد پیش آید که آیا بعد از عقد می توان را کاهش داد و یا به طور کلی به سراغ تبدیل مهریه عندالاستطاعه به عندالمطالبه رفت؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که هر دو مورد امکان پذیر است و برای این کار میتوانید از وکیل تغییر مهریه کمک بگیرید. اگر در شهر کاشان ساکن هستید در گروه وکلای مشفق، وکیل کاشان به صورت حضوری به شما مشاوره بدهد. اگر در سایر شهرهای کشور سکونت دارید، به صورت آنلاین و تلفنی میتوانیم پاسخگوی شما باشیم.
آیا بعد از عقد می توان میزان مهریه را کاهش یا افزایش داد؟
سوالات حقوقی بسیار زیادی پیرامون تغییر مهریه بعد از ازدواج وجود دارد که هر کدام از آنها نیاز به توضیحات مفصل داشته، اما اولین و مهمترین سوالی که پیرامون این موضوع پیش می آید، این است که آیا بعد از عقد می توان میزان مهریه را تغییر داد؟ جواب این سوال مثبت است اما به راحتی هم قابل انجام نیست. برای اینکه بتوان مراحل قانونی این کار را با سرعت مناسبی انجام داد، بهتر است از وکیل تغییر مهریه برای انجام این کار کمک گرفت.
تغییر می تواند شامل افزایش و یا کاهش مهریه شود. گاهی اوقات بعد از عقد زوجین به این نتیجه می رسند که مقدار تعیین شده برای مهریه کم بوده و باید آن را افزایش داد، گاهی اوقات نیز مهریه بسیار اندک بوده و زوجه بعد از توافق با زوج به دنبال افزایش مهریه می باشد. بدین ترتیب همه تغییرات مهریه یکسان نبوده و باید طبق قوانین مختلف مهریه را به اندازه دلخواه رساند. تغییر مهریه در سال های اخیر بسیار بیشتر از گذشته مورد استفاده قرار می گیرد و در حال حاضر پرونده های بسیاری در مراجع قانونی در این رابطه وجود دارد.
شرایط افزایش مهریه بعد از عقد
افزایش یا کاهش مهریه در عقدنامه معمولا انجام نمی شود، بلکه به صورت ثبتی مقداری از مهریه کم و یا مقداری به مهریه افزوده می شود. اگر شرایط لازم برای افزایش مهریه یا کاهش مهریه وجود داشته باشد، می توان به راحتی میزان آن را تغییر داد.
حقیقت آن است که راه های افزایش مهریه متفاوت است و نمی توان یک راه مشخص و همیشگی را معرفی کرد. انتخاب روش مناسب تغییر مهریه مسئله ای می باشد که بر عهده ی وکیل قرار داده میشود و او وظیفه دارد تا با استفاده از تجربه ی بالایی که در حل پرونده های حقوقی مهریه دارد، یک روش مناسب را انتخاب کند که روند دادرسی پرونده را تسریع بخشد.
اینکه چگونه مهریه را افزایش دهیم و یا کاهش مهریه بعد از عقد، بستگی به شرایط زوجین دارد. معمولا اگر زوجین بتوانند مشکلات خود را به صورت توافقی حل کنند، مشکلات کمتری را پیش روی خود خواهند دید. تغییر مهریه به صورت توافقی بسیار مهم است، چرا که اختلاف نظر در چنین مواردی باعث اتلاف وقت و ایجاد اختلال در روند دادرسی به پرونده میگردد.
در صورتی که مشکلات به صورت توافقی حل نشوند، وکیل پایه یک دادگستری می توانند طبق قوانین وضع شده و موجود، نسبت به حل مشکلات به وجود آمده اقدام نمایند.
مدارک لازم برای تغییر
معمولا برای افزایش یا کاهش مهریه باید مدارک لازم به مراجع قانونی ارائه شود. در ابتدا باید دادخواست تغییر مهریه توسط وکیل تنظیم شود. توافق نامه ثبتی میان زوجین و همچنین سند ازدواج را می توان از مهمترین مدارک برای تغییر مهریه برشمرد. مدارک شناسایی زوجین مانند شناسنامه و کارت ملی نیز از دیگر مدارکی هستند که برای این کار باید از آنها استفاده شود.
وکیل تغییر مهریه
همانطور که اشاره کردیم، تغییر مهریه مسئله ای میباشد که دارای روند قضایی خاصی است و پیچیدگی های دادرسی مختلفی دارد. تغییر دادن مهریه بعد از ازدواج یک امر بسیار تخصصی در حوزه تخصصی وکیل دعاوی خانواده بوده، به همین خاطر افرادی که تجربه کافی در ای زمینه ندارند، نمی توانند این کار را انجام دهند. وکیل یا مشاور حقوقی با تجربه و کاربلد می تواند به راحتی کارهای پرونده شما را انجام دهد.
این موضوع باعث شده تا افرادی که نیاز به تغییر مهریه دارند، به دنبال افراد متخصص در ای حوزه باشند. انتخاب وکیل متخصص در پرونده مربوط به تغییر مهریه می تواند مسیر را بسیار کوتاه تر کند.
نتیجه گیری
پرداخت مهریه بر عهده زوج بوده و چنانچه زوجه درخواست مهریه کند، در صورت عندالمطالبه بودن حتما باید مهریه پرداخت و در صورت عندالمطالبه بودن در صورتی که توانایی مالی لازم را زوج داشته باشد، موظف به پرداخت مهریه می باشد. تغییر مهریه بعد از عقد نیز امکان پذیر بوده و در صورت وجود اطلاعات حقوقی کافی، به راحتی می توان مهریه را کاهش و یا افزایش داد.