استرداد جهیزیه از جمله مواردی است که در زمان طلاق و جدایی زن و شوهر از یکدیگر ممکن است در خصوص آن دادخواست داده شود. گروهی از خانم ها بر این باور هستند که به دلیل حجم بالا و بزرگ بودن ابعاد وسایل امکان خارج نمودن آنها از منزل پسر وجود ندارد اما در ادامه وکیل استرداد جهیزیه در این خصوص توضیحاتی برای شما میدهد.

استرداد جهیزیه به صورت کلی تحت سه شرایط ممکن می باشد. در گام اول زن و مرد به صورت توافقی اعلام می نمایند که در خصوص استرداد جهیزیه مشکلی وجود ندارد و در این حالت زن می تواند تمام مواردی که به عنوان کالای زندگی در زمان عروسی برای منزل تهیه نموده است را خارج نماید. البته این مورد شامل هدیه هایی که از طرف خانواده شوهر به اون بخشیده شده نیز می شود.

در حالت دوم زن برای استرداد جهیزیه دارای یک لیست تایید شده از اقلامی است که در زمان نقل مکان به خانواده شوهر به همراه خود آورده است.

حالت سوم نیز مربوط به زمانی می باشد که دختر هیچ گونه لیستی از اقلام جهیزیه خود ندارد. به هر حال برای دو مورد آخر نیاز می باشد تا دادخواست توسط وکیل استرداد جهیزیه تنظیم و به مراجع قانونی ارائه شود تا بر اساس آن قانون رای و نظر خود را ارائه نماید. منظور از لیست تایید شده جهیزیه، لیستی است که اقلام جهیزیه که زن به همراه خود آورده است در آن عنوان می شود و امضا و اثر انگشت مرد در آن وجود دارد.

چه مرجعی در خصوص استرداد جهیزیه تصمیم گیری می نماید ؟

بحث استرداد جهیزیه در دادگاه خانواده و بر اساس بند 5 از ماده 4 قانون حمایت از خانواده، پیگیری و بررسی می شود. این مورد از آن جهت توسط دادگاه خانواده بررسی می شود زیرا در زمان فسخ نکاح و جاری شدن طلاق، لازم است تا بحث مالی حل و فصل شوند و مورد جهیزیه نیز یک بحث مالی می باشد. البته این مورد بنا بر صلاحدید دادگاه خانواده گاها در زمان طلاق و یا پس از آن توسط شورای حل اختلاف خانواده نیز قابل بررسی می باشد.

گفتنی است که بحث استرداد جهیزیه تنها در صورتی که سقف اموال تا 20 میلیون تومان باشد از این نهاد قابل پیگیری است در غیر این صورت حتما دادگاه خانواده می بایست رای نهایی خود را ارائه نماید. تاییدیه لیست جهیزیه می بایست توسط مرد و امضای خانواده های دو طرف صورت گیرد. البته اگر این مورد در دفاتر رسمی تنظیم شود، حکم سند را خواهد داشت.

سه نکته طلایی در مورد بازگرداندن جهیزیه
نکات مهم استرداد جهیزیه

در استرداد جهیزیه اگر که زن دارای لیستی از اموال که در زمان عروسی به خانه مرد آورده است، باشد، می تواند به راحتی دادخواست خود را به دادگاه ارائه نماید اما در زمان ارائه دادخواست لازم است تا به 3 نکته دقت نماید:

  1. در لیست مذکور لازم است تا اجناس را با ویژگی بارز آنها عنوان نمود. به طور مثال اگر فرش از نوع دستی است، این مورد می بایست ذکر شود.
  2. هدایا و طلا هایی که زن قبل از عروسی و پس از آن تهیه نموده جز اموال زن محسوب می شود و مرد اجازه تصرف آنها را ندارد لذا این موارد نیاز نمی باشد تا برای استرداد جهیزیه لیست شوند.
  3. گاها مشاهده شده است که برای جهیزیه بعضی از اقلام بزرگ توسط خانواده پسر تهیه می شوند لذا اگر مرد بتواند ثابت نماید که این موارد توسط او تهیه شده اند از لیست مذکور حذف خواهند شد.

باید در نظر داشت که جهیزیه جز اموال زن محسوب می شود و وی این اجازه را دارد که هر زمان مایل است، اموال خود را از منزل خارج نموده و پس بگیرد.

برای استرداد جهیزیه چه روالی را می بایست طی نمود؟

برای ارائه درخواست استرداد جهیزیه چنانچه به صورت توافقی صورت نگیرد، زن یا وکیل استرداد جهیزیه می بایست به دادگاه خانواده مراجعه نموده و پس از تکمیل فرم های مربوطه و واریز نمودن وجه دادرسی در جلسات مربوطه شرکت می نماید. در این دادگاه حضور مرد الزامی نیست و رای به صورت غیابی نیز صادر می شود. اگر مرد درخواست تجدید نظر ننماید، زن می تواند درخواست خود را به اجرا گذاشته تا دستور قانونی از سمت مراجع مربوطه صادر گردد.

آیا برای استرداد نیاز به مدارک و شواهدی است؟

این نوع درخواست با استفاده از اسناد، شهادت و … می توانند به اثبات برسند. اما سریع ترین زمان ممکن برای استرداد جهیزیه ارائه لیست تایید شده از اقلام جهیزیه می باشد. لذا اگر امضا و اثر انگشت مرد در زیر لیست مذکور باشد، حکم سند رسمی را به همراه خواهد داشت. البتی گفتنی است که امضا و شهادت چندی از افراد خانواده مرد در لیست مذکور به منزله رای قطعی خواهد بود. در ادامه تبصره های موجود در راستای استرداد جهیزیه را بررسی می کنیم:

  • آسان ترین روش برای استرداد جهیزیه، اقدام نمودن از طریق دفاتر خدمات قضایی الکترونیک است که زن می تواند اظهار نامه خود را به مرد رسانده و در صورتیکه وی مشکلی نداشته باشد، اموال خود را از منزل خارج نماید.
  • قیمت جهیزیه در صورتی در نظر گرفته می شود که مرد به صورت عمد اقدام به ضرر رساندن به آنان نموده باشد در غیر این صورت در بحث استرداد جهیزیه تا زمانی که خود اموال موجود باشند بر اساس قیمت درباره آنان صحبت نخواهد شد.
  • در نظر داشته باشید که در بحث استرداد جهیزیه بحث استهلاک اموال مورد قبول نیست زیرا این موارد در زندگی استفاده شده اند که هر دو طرف در آن سهیم بوده اند.
  • باید در نظر داشته باشید که زن می تواند جهیزیه خود را از منزل شخصی به هر مکان دیگری منتقل نماید اما زمانی که بحث استرداد جهیزیه مطرح می شود باید به این نکته توجه نمود که مرد می تواند به دلایلی همچون ورود افراد غیر به منزل و مواردی از این قبیل از زن شکایت نماید لذا پیشنهاد می شود که این مورد تنها پس از رای دادگاه صورت پذیرد.
  • برای استرداد جهیزیه چنانچه نیاز به بررسی دادگاه باشد، نیاز به مواردی همچون اصل یا کپی سند ازدواج، اصل شناسنامه زوجه، اصل کارت ملی زن، لیست اموالی که به عنوان جهیزیه به منزل مرد آورده شده است، می باشد.
وکیل استرداد جهیزیه
در طی این فرایند حقوقی توصیه می شود از یک وکیل استرداد جهیزیه کمک بگیرید.

پاسخ به سوالات متداول شما

در آخر به چند نمونه از سوالات رایج پاسخ میدهیم. در صورتی که سوالی دارید از طریق بخش نطرات یا تماس تلفنی با ما مطرح کنید.

  • استرداد جهیزیه از چه طریقی امکان پذیر است؟

از طریق طرح دادخواست به دادگاه خانواده ای که صلاحیت رسیدگی دارد.

  • در دادخواست استرداد جهیزیه چه دلایلی باید ارائه شود؟

1- از طریق سیاهه که زوجه زمان آوردن جهیزیه تنظیم نموده است. 2- از طریق شهادت شهود در صورت قبول کردن قاضی 3- از طریق فاکتور خرید وسایل

  • به چه روشی میتوان جهیزیه را فوری توقیف کرد؟

در دادخواست ، در قسمت خواسته خواهان باید تقاضای قرار تامین خواسته قبل از ابلاغ نماید. در این صورت دادگاه حکم به تامین جهیزیه صادر می نماید.

به این مقاله امتیاز بدهید!