آشنایی با مفاهیم مربوط به تمکین زن از شوهر
در هر زمانی که عقد نکاح بین زن و مرد برقرار شود،هر دوی آنان طبق قانون و شرع اسلام موظف می باشند تا تکالیفی را در زندگی زناشویی خود بر عهده گیرند.یکی از مهم ترین تکالیفی که بر عهده ی زن از جانب قانون کشور ما گذارده میشود،تمکین زن در برابر شوهرش است. در آخر این مطلب در مورد وکیل تمکین هم صحبت خواهیم کرد.
تمکین در علم حقوق جز آن دسته از اصطلاحات مهمی میباشد که از دو جنبه عام و خاص مورد بررسی قرار میگیرد.در معنای خاص بر اساس قانون مدنی،تمکین به برقراری ارتباط زناشویی میگویند.
اما معنای عام این کلمه مفهوم گسترده تری را در بر میگیرد و در اکثر مواقع نیز هدف از به کار بردن این کلمه در معنای عام میباشد.تمکین عام یعنی اطاعت زن از شوهرش و به جای آوردن تمام وظایفی که در زندگی مشترک بر عهده ی او قرار داده شده است.
تمکین در حالت کلی جزء آن دسته از عواملی می باشد که به زندگی مشترک قوام می دهد و احتمال جدایی را کاهش میدهد.بر اساس آمار سال های گذشته می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که بیشتر دعواها و اختلافاتی که در خانواده ها رخ میدهد بر اثر عدم رعایت تمکین همسر میباشد.همین موضوع به خوبی میتواند نشان دهنده ی اهمیت بالای این موضوع در قانون مدنی باشد.
در چه صورت زن میتواند تمکین نکند؟
- زن دچار بیماری و ناتوانی موجهی شده باشد و همین موضوع مانع از رسیدگی او به وظایف زوجیت باشد.
- در برخی از مواقع زن نمیتواند برخی از وظایف زناشویی اش را انجام دهد و برای آن دلیل موجهی همچون دوری کردن از اعمال حرام در واقع اطاعت از خداوند،دارد.
برای مثال در مواقعی که زن در حال حیض و نفاس احرام باشد،نمیتواند به برخی از وظایف خود مانند داشتن رابطه ی جنسی با همسر،عمل کند.
- موضوعی شرافتی و ضرری مالی و جسمی وجود داشته باشد ممکن باشد حیثیت زن لکه دار شود.
- خودداری کردن از تمکین و اطاعت کردن تا زمان پرداخت مهریه توسط شوهر نیز جز عواملی می باشد که زن می تواند به وظایف زوجیت عمل نکند.
- در صورتی که دختر باکره باشد و بتواند از حق حبس خود استفاده کند.
- در صورتی که منزلی که شوهر برای زن تهیه کرده است با شئونات و منزلت زن در تضاد باشد.
برای آنکه این موضوع شرایط عدم تمکین برایتان خیلی خوب روشن شود به مثالی در این زمینه اشاره میکنیم:
مهریه ی خانمی قبل از ازدواج و در هنگام عقد مشخص می شود و در آن زمان شرط می شود که خانم در هر زمانی که مهریه اش را بخواهد مرد آن را پرداخت کند. در چنین شرایطی اگر زن قصد عدم اطاعت از شوهرش را داشته باشد در ابتدا باید اثبات عدم تمکین مرد را ثابت کند. یعنی باید از طریق قانون برای درخواست مهریه و نفقه اش اقدام کند و در صورتی که موفق به دریافت آنها نشود،عدم تمکین مرد اثبات می شود و زن نیز میتواند به وظایف زوجیتش عمل نکند.
مجازات عدم تمکین زن چیست؟
شاید برای بسیاری از افراد این سوال مطرح شود که در دادگاه تمکین چه بگوییم و یا چگونه میتوان از تله تمکین استفاده کرد؟
برای پاسخ به این سوال شما باید توجه داشته باشید که اگر همسر بتواند در حضور دادگاه و با اسناد و مدارکی مبنی بر عدم اطاعت زن از همسر،سرپیچی او از انجام وظایفش را به اثبات برساند،آثار حقوقی متوجه وی خواهد بود. آثاری همچون:
- محرومیت از دریافت نفقه
- محرومیت از حقوق مالی مرتبط به دوران بعد از طلاق
- صدور حکم ازدواج مجدد مرد از سمت دادگاه
- مهریه ی زن در صورت عدم انجام وظایف زوجیت به او پرداخت نخواهد شد.
تنها شرطی که برای مرتب شدن این آثار حقوقی وجود دارد، اثبات عدم تمکین غیر موجه زن میباشد که شوهر میتواند با کمک یک وکیل خانواده حاذق و ارائه اظهارنامه ی عدم تمکین به دادگاه و اثبات،آن را به انجام برساند.
بنابراین به عنوان یک قاعده ی کلی باید به این موضوع اشاره کرد که زن از لحاظ قانونی این اختیار را ندارد که بدون داشتن دلیلی موجه از همسر خود سرپیچی کند و زندگی مشترکش را ترک کند،وگرنه آثار حقوقی که ذکر کردیم به مرحله ی اجرا گذاشته خواهند شد.
رد دادخواست الزام به تمکین چیست؟
شوهر برای آنکه بتواند دادخواست الزام به تمکین را به دادگاه ارائه دهد،باید با کمک یک وکیل تمکین در مرحله ی اول مدارک و ادله ای را جمع آوری کند تا بتواند رد تمکین را به اثبات برساند.
این مدارک شامل موارد زیر می شود:
- مسکنی که بر زندگی با همسرش در آن زندگی کرده است.
- لباس ها و خورد و خوراک و نیاز هایی ضروری که در طول زندگی مشترک برای همسرش برطرف کرده است.
- مدارکی مبنی بر پرداخت نفقه توسط شوهر.
- مدرکی مبنی بر اینکه در صورت درخواست همسر،مهریه او را پرداخت کرده است.
توجه داشته باشید که در رابطه با مواردی که مربوط به تمکین در دوران عقد می باشد میتوان گفت که در صورتی که دختر باکره ای مهریه اش را با وجود درخواست مطالبه از همسرش،نتوانسته است به طور کامل دریافت کند،میتواند از حقی به نام حق حبس که قانونگذار برای چنین افرادی در نظر گرفته است،استفاده کند و از اطاعت همسرش خودداری کند.
برای مطالعه بیشتر در مورد دادخواست تمکین کلیک کنید.
دادگاه تمکین چند جلسه است؟
دادگاه تمکین با هدف رسیدگی کامل و اجرای عدالت به نحو احسن،نیاز به دو جلسه برای رسیدگی دارد. ناگفته نماند که پس از به اتمام رسیدن این دو جلسه و نتیجه بخش بودن روند دادرسی،دادگاه رای اولیه یا همان بدوی را صادر خواهد کرد.
در چنین شرایطی،رای دادگاه بر ضرر هر کدام از طرفین پرونده که باشد،طبق قانون او 20 روز پس از صدور حکم اولیه وقت دارد تا برای درخواست تجدید نظر و اعتراض به رای دادگاه به مراجع قضایی مراجعه کند. اگر در ارائه اعتراض خود مشکلی دارید از یک وکیل تمکین راهنمایی بگیرید.
اجرائیه تمکین
بعد از آنکه تمام مراحل دادگاه بدوی و تجدید نظر بر علیه زن صادر شد و مرد توانست با استناد به اسناد و مدارک ثابت کند که زن وظایف زوجیتش را ترک کرده است،حکم دادگاه به مرحله ی اجرا گذاشته خواهد شد.
هنگامی که حکم الزام به تمکین نیز صادر میشود،اگر زن باز هم نخواهد تا به مزل همسرش برگردد ،میتوان زن را با زور و اجبار برگرداند. در چنین شرایطی زن ناشزه خواهد بود و شرایط و احکام مربوط به نشوز در رابطه با او اجرا خواهد شد.
شرایط نشوز به ترتیب زیر میباشد:
- عدم تعلق نفقه به زن
- امکان ازدواج مجدد مرد با حکم دادگاه و بدون رضایت همسر(ناشزه)
- از بین رفتن شرط تصنيف اموال بعد از طلاق
در آخر این مقاله ذکر این نکته ضروری است که مسائل حقوقی پیچیدگی های خاص خود را دارد و این موضوع هم از این قاعده مستثنی نیست پس به شما توصیه می کنیم که قبل از انجام هرکاری با سوده مینوئی وکیل تمکین مشاوره بگیرید. جهت اطلاعات بیشتر با شماره های درج شده در قسمت تماس با ما در ارتباط باشید.