شناسنامه هر فرد سندی است که در زمان تولد او توسط اولیای قانونی برای او دریافت می شود. شناسنامه مهمترین سند هویتی هر فرد است که علاوه بر تاریخ تولد و سن فرد مواردی از قبیل داشتن همسر و … نیز در آن ثبت می شود که همگی این موارد موضوعاتی مرتبط با احوال شخصیه فرد می باشد و دارای آثار حقوقی برای اوست؛ از این رو شناسنامه باید به درستی و با توجه به واقعیت صادر شده باشد در غیر این صورت ممکن است برای فرد مشکلاتی ایجاد کند. دلایل مختلفی برای اینکه یک شناسنامه مطابق با واقعیت صادر نشده است وجود دارد که می تواند منجر به ابطال شناسنامه شود. با در نظر گرفتن اهمیت این موضوع ما در این مقاله به موضوع ابطال شناسنامه و همچنین دادخواست آن می پردازیم.

دریافت مشاوره حقوقی

موارد ابطال شناسنامه

تحت چه شرایطی شناسنامه را میتوان باطل کرد؟

موارد ابطال شناسنامه در برخی از مواقع الزامی و در برخی از مواقع با خواسته فرد صورت می گیرد. موارد الزامی شامل مواردی از جمله فوت دارنده شناسنامه و یا خارج شدن از تابعیت ایران است که به طور قانونی باطل کردن شناسنامه در این موارد ضروری تلقی شده است.

در سایر موارد ابطال نیاز به درخواست و متقاضی و همچنین ارائه دلایل کافی و قانونی است مانند اینکه فردی ادعا می کند شناسنامه ای که نزد اوست متعلق به برادر بزرگتر اوست که بعد او فوت او در زمان کودکی به او اختصاص پیدا کرده است که البته این قسم ادعاها نیز برای ابطال شناسنامه رایج و نیازمند اثبات است.

نحوه طرح دعوا

نحوه طرح ابطال شناسنامه

مدعی یا خواهان دعوا که قصد باطل کردن شناسنامه خود را دارد، باید با در دست داشتن مدارک قانونی اقدام به طرح دعوا نماید. طرح دعوای ابطال شناسنامه برای افرادی که بالغ هستند توسط خودشان و در مورد افرادی که به سن بلوغ نرسیده اند توسط اولیای قانونی آنها باید صورت بگیرد.

بعد از طرح دعوا و صدور حکم متقاضی باید به اداره ثبت احوال مراجعه کند و مراحل ابطال را طی کند. بنابراین به ترتیب مراحل ابطال شناسنامه شامل موارد زیر است:

  1. تنظیم دادخواست ابطال شناسنامه
  2. شرکت در جلسه دادگاه و ارائه دلایل
  3. بعد از صدور حکم مراجعه به اداره ثبت احوال و باطل کردن شناسنامه

مراحل و مدارک لازم برای ابطال شناسنامه

برای باطل کردن شناسنامه چه مدارکی نیاز است؟

همانطور که گفتیم، بعد از طرح دعوا اگر دادگاه دلایل ابرازی را کافی دانست و حکم به نفع شما به عنوان خواهان دعوا صادر شد، باید به اداره ثبت احوال مراجعه نمایید. برای انجام این کار مدارکی لازم است که باید به اداره ثبت احوال ارائه شود؛ زیرا همانطور که گفته شده باطل کردن شناسنامه در حیطه وظایف ثبت احوال است اما ثبت احوالی زمانی این کار را انجام میدهد که اجازه دادگاه وجود داشته باشد. از این رو مدارک لازم و ضروری برای ابطال شناسنامه شامل کپی دادنامه ( حکمی که دادگاه صادر کرده است و ضمن آن اجازه ابطال شناسنامه را داده است ) و همچنین کپی شناسنامه می باشد.

دادگاه صالح برای طرح دعوا

اصولا دادگاه صالح برای طرح دعوای ابطال شناسنامه، دادگاه حقوقی است که در محل اقامت خواهان واقع شده است.

نمونه دادخواست ابطال شناسنامه

شخص متقاضی باید با تنظیم دادخواستی تقاضای خود را به دادگاه صالح اعلام کند. از آنجایی که ابن کار نیاز به تخصص دارد، در گروه وکلای مشفق، وکیل تنظیم دادخواست را برای شما انجام میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید. برای درک بهتر یک نمونه دادخواست ابطال شناسنامه را بررسی می کنیم تا با شرایط این دادخواست و هم چنین مدارک لازم برای طرح دعوا آشنا شوید:

  • نام خواهان: به عنوان متقاضی ابطال شناسنامه نام و اطلاعات خود را وارد نمایید.
  • نام خوانده : باید دعوی به طرفیت اداره ثبت احوال صورت بگیرد بنابراین در قسمت نام و اطلاعات خوانده آدرس اداره ثبت احوال را وارد نمایید.
  • خواسته: در این قسمت خواسته را درج می کنید “ابطال شناسنامه و صدور شناسنامه جدید
  • دلایل و منضمات: در این قسمت باید دلایلی که برای اثبات ادعای خود دارید را بنویسید و ضمیمه دادخواست کنید. دلایل می تواند گواهی پزشکی قانونی، استشهادیه محلی و یا شهادت شهود باشد.
  • شرح دادخواست: شرح دادخواست یعنی اینکه در دادخواست به طور دقیق ذکر کنید از دادگاه با استناد به دلایل خود چه خواسته ای دارید. به عنوان نمونه در شرح دادخواست ابطال شناسنامه می توان چنین درج کرد:

” ریاست محترم دادگاه ….

با سلام و احترام

شناسنامه با شماره سجلی … متعلق به اینجانب نبوده است و توسط پدر و مادر بنده در سنین کودکی بعد از مرگ برادر بزرگتر به من تعلق گرفته است. با توجه به گواهی پزشکی قانونی و همچنین استشهادیه ضمیمه شده سن واقعی بنده با سن مندرج در شناسنامه مطابقت نداشته است از این رو از دادگاه محترم تقاضای ابطال شناسنامه فوق الذکر و صدور شناسنامه جدید را دارم. “

به این مقاله امتیاز بدهید!